Menu

DE FOTOSTUDIO VAN ROTTERDAM

Historie winkelpand van de fotostudio van Rotterdam

De fotostudio van Rotterdam is gevestigd in een karakteristiek winkelpand gelegen in het historische centrum van de deelgemeente Overschie in Rotterdam.
Het is een voormalige winkel (supermarkt) uit 1904 met het opschrift 'Coöperatie DES', op het glas en lood op de gevel staan ook nog de twee HAKA (handels kamer) logo's.

Dit was vroeger een winkel die was aangesloten bij de Schiedamse coöperatie Door Eenheid Sterker.
De Centrale der Nederlandse Verbruikers-Coöperaties, verenigingen van consumenten bezaten samen dit soort winkels maar ook fabrieken.
In deze fabrieken werden HaKa producten gemaakt en verpakt zoals koffie, thee, cacao, graan, meel, havermout, bakvet, zeep, maïzena, lucifers, reep chocolade, suiker, pudding en ontbijtkoek.
De kruidenier op de Zestienhovensekade 9 was een voorloper van de Coop supermarkt die nu nog steeds bestaat met ruim 200 winkels in het hele land.
Heb je interesse gekregen in de geschiedenis van de Haka winkels bezoek dan het coóperatie museum in Schiedam.

Oud reclame bord van HAKA Coöperatie met een plaatje van een gezin vader en de kinderen zitten aan tafel en moeder staat met een short aan en op het bord staat de tekst Zelfverzorging door eigen winkels en fabrieken Coöperatie brood kruidenierswaren enz.Reclamebord van Haka met de slogan 1.2 millioen Nederlanders als een gezin en onderaan zelfverzorging Coöperatie brood kruidenierswaren enz. in het midden staat een getekende foto van een gezin aan tafel waar moeder staat en een wit short aanheeft.  

 
De fotograaf heeft voorgevel van de fotostudio gerestaureerd en weer in oude staat terug gebracht inclusief het glas in lood van de Haka Coöperatie D.E.S.
Oud Overschie heeft door zijn historie nog een dorpse sfeer en toch bij de culturele hoofdstad Rotterdam.

Historie van Overschie


De oude dorpskern van Overschie is erg goed intact gebleven. De dorpsstraat slingert zich langs een bocht in de Schie.
Aan weerszijden staan historische huisjes, met als opvallendste bouwwerken het Raedthuys, de Hervormde en de Rooms-katholieke kerk.

Overschie is een voormalige gemeente in Zuid-Holland. De naam Overschie wordt reeds in de tiende eeuw genoemd ('Ouwe Schie'), toen het dorp een kleine nederzetting in een groot moerasgebied was.

In Overschie komen de vier wateren bij elkaar die alle vier kortweg met Schie worden aangeduid: de Delfshavense Schie, de Delftse Schie, de Rotterdamse Schie en de Schiedamse Schie.
De Schie werd een belangrijke transportroute in de dertiende eeuw, toen een waterkering werd aangelegd tussen Vlaardingen en Kralingen, waarbij twee havens werden gecreëerd bij de Schie en de Rotte.
De eerste werd belangrijk voor de ontwikkeling van Overschie, de tweede voor die van Delfshaven (Delfts Haven geeft aan dat deze haven belangrijk was voor de stad Delft).
De Schiedamse Schie dateert uit ca. 1250. In 1340 kreeg de stad Rotterdam toestemming om een kanaal te graven tussen het centrum en Overschie: de Rotterdamse Schie.
De Delfshavense Schie werd in 1389 gegraven.

Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten kreeg Overschie het zwaar te verduren.
Het lag tussen het Kabeljauwse Delft en het Hoekse Rotterdam en is afwisselend door beide partijen ingenomen, waarbij voor een klein dorp relatief veel inwoners het leven lieten.
De kerk en een aantal huizen werden in 1489 in brand gestoken toen de Rotterdammers het dorp weer moesten opgeven.

Terwijl de plaatsen rond Overschie groeiden, is de plaats zelf altijd klein gebleven. Uiteindelijk is Overschie in augustus 1941 door de buurgemeente Rotterdam geannexeerd. Direct na de oorlog is de gemeente Rotterdam begonnen met de bebouwing van de Kleinpolder. Het was een pilot project met materialen en prefab-methoden om de bouwtijd te versnellen, volgens de ideeën van de architect Frans Welschen.

Willen jullie een stukje van de geschiedenis van Overschie beleven, Museum oud Overschie is op loop afstand van de studio gevestigd.

Een landkaartje van Overschie zoals het eruit zag in de gouden eeuw. het is getekend en de randen zijn rijkelijk versiert en links onder aan de zijkant staat een tekst in het oud Hollands.

 

Gratis Parkeren!

*Familie fotoshoot* *Fotoshoot gezin* *Kinderfotografie* *Zwangerschap fotoshoot* *Honden fotoshoot* *Vrijgezellenfeest fotoshoot* *Boudoir fotoshoot* *Fotoshoot model portfolio* *Greenscreen fotografie* *Familie fotoshoot buiten* *Bedrijfsfotografie*

De fotostudio van Rotterdam fotografeert ook op zondag en in de avond!

 

 

Ga naar boven