Menu

GREENSCREEN FOTOGAFIE

Wat is greenscreen fotografie of film eigenlijk?

Veel mensen hebben waarschijnlijk wel eens greenscreen fotografie of video gezien, maar weten niet precies wat het is. Een greenscreen wordt bijvoorbeeld gebruikt om de illusie te wekken dat een weerpresentator tijdens de weersvoorspelling voor een weerkaart staat.

In werkelijkheid staat de presentator voor een groen doek en wordt de satelliet kaart geprojecteerd met behulp van chromakey, de bewerkingstechniek die wordt gebruikt om mensen op een achtergrond te plaatsen die geen echt onderdeel van de set is.
Dit gaat om bewegende beelden, maar het kan natuurlijk ook voor foto's gebruikt worden.

Maar de weersvoorspelling is slechts een van de producties waarbij greenscreen (of bluescreen) en chromakey het mogelijk maken om twee beelden samen te voegen tot één in de postproductie.
In de filmindustrie wordt de techniek veel gebruikt bij het filmen van grote actiefilms, waar het vaak makkelijker is om achteraf explosies en een indrukwekkende omgeving toe te voegen.

In sommige producties is het gebruik van greenscreen echter niet alleen een kwestie van gemak, maar ook een noodzaak, zoals in de Marvel-films waar de cast van personages zich in magische of buitenaardse werelden bevindt waar de omgeving niet lijkt op iets dat bekend is op aarde.

Met andere woorden, met een greenscreen is het mogelijk om prachtige effecten te creëren die zonder deze techniek niet mogelijk zouden zijn.

Virtuele filmset met led schermen (Unreal Engine)

Een virtuele filmset kan worden gezien als een soort green screen 2.0 met meer mogelijkheden, zoals reflecties en realistische kleuren op oppervlakken van bijvoorbeeld metaal of glas.
Een "recente" ontwikkeling op dit gebied is de Unreal Engine, die onder andere wordt gebruikt in videogames en filmmakers de volledige controle geeft over de set en de omgeving daaromheen.

Sommige filmstudio's maken gebruik van een vloer met een diameter van ongeveer 24 meter, omringd door een 6 meter hoge LED-wand die 270 graden van de studio bedekt.
Op deze wand kunnen beelden van de omgeving worden geprojecteerd, waardoor acteurs niet in een lege, groene omgeving hoeven te staan en kunnen zien waar ze zich in de wereld bevinden.
Dit biedt niet alleen voordelen voor de acteurs, maar ook voor de regisseur, die beter kan zien hoe het eindresultaat eruit zal zien.

Waarom greenscreen fotografie?

Green screen fotografie kan om verschillende redenen nuttig zijn, zoals creativiteit, efficiëntie en kostenbesparing.
Bij green screen fotografie is het niet nodig om met een hele groep naar een specifieke locatie te gaan om daar opnames te maken.
Dit kan handig zijn wanneer bepaalde achtergronden moeilijk te fotograferen zijn vanwege drukte of andere beperkingen ter plaatse.
Tussendoor verkleden is op locatie ook vaak lastig, terwijl dit in een studio wel eenvoudig is.

Daarnaast kan het fotograferen met een green screen goedkoper zijn wanneer je werkt met duur fotomodel. Door alle opnames achter elkaar te maken en later de achtergrond toe te voegen, kun je de tijd van het model en de kosten voor het ter plaatse gaan besparen.

Maar sommige foto's zijn gewoonweg technisch niet mogelijk in de echte wereld.
In dat geval kan een green screen de enige manier zijn om de gewenste beelden te creëren.
Bijvoorbeeld wanneer je een model op een onbereikbare locatie wilt plaatsen of wanneer je wilt dat het model zich in een niet-bestaande omgeving bevindt.

Daarom greenscreen fotografie in de fotostudio in Rotterdam!

Heel eerlijk gezegd is het voor fotografie beter om geen greenscreen te gebruiken maar gewoon op een grijze achtergrond te fotograferen omdat je dan geen last hebt van lelijke groene gloed in de schaduw.
In de studio heb ik een groene chromakey achtergrond rol en ook een mobiel scherm maar eigenlijk gebruik ik die nooit.
De 102 megapixel midden formaat camera die ik gebruik is zo extreem gedetailleerd dat je hier echt alles op ziet.
Een neutrale achtergrond is daarom in fotografie vaak de beste keuze.

Ik gebruik het voor presentatie doeleinden zoals band promotie foto's, reclame en fashion fotografie.
Maar ik gebruik het ook wel eens met een zwangershap fotoshoot of bedrijfsfotografie.
Hiermee kun je larger than life foto's creëren van een artiest of bands die net even wat anders willen.
The sky is echt the limit bij greenscreen fotografie.Gratis Parkeren!

*Fotoshoot gezin* *Familie fotoshoot* *Familie fotoshoot buiten* *Kinderfotografie* *Zwangerschap fotoshoot* *Zakelijk portret* *Honden fotoshoot* *Vrijgezellenfeest fotoshoot* *Fotoshoot model portfolio* *Bedrijfsfotografie* *Greenscreen fotografie* *Boudoir fotoshoot*

 Greenscreen fotografie kan ook op zondag en in de avond!

 

 

Ga naar boven